E-bøger – velkommen til teknologiens tidsalder

Er der noget bedre end at sætte sig med en god e-bog, drømme sig til eksotiske steder eller være øjenvidne til gamle historiske begivenheder?– Nej vel.

Det og meget andet giver e-bøger mulighed for, men hvem siger, du behøver sidde med en tung bog, når du læser?

På Bogeksperten.dk elsker vi at sidde og bladre i tonstunge mursten, men vi  har til gengæld problemer med ryg og nakke, hvis vi sidder forkert for længe. Hvis vi ligger ned og læser, får vi desuden ondt i armene.

Er det noget, kære læser, som du også kender til?

Vi er derfor også begyndt at læse e-bøger, og vi vil gerne give dig mulighed for at gøre det samme.

Ligesom vi har samlet en bred palette af bøger og lydbøger, har vi gjort det samme inden for e-bøger.

Se det store udvalg her.

 

Du sidder måske og ligner et stort spørgsmålstegn. Bare rolig. På Bogeksperten.dk kan du finde en masse letforståelig info om:

–    Hvad en e-bog er.

–    Hvad fordelene ved e-bøger.

–    Hvad der skal til for, at du kan læse en e-bog.

Hvad er en e-bog?

Forestil dig, at du skal på indkøb. Hvad gør du? Du kan selvfølgelig bruge en masse tid på at starte bilen og køre, cykle eller gå til det nærmeste supermarked. I dag giver de fleste butikker også mulighed for, at du kan handle online på nettet, samtidig med at du sidder i ro og mag foran din computer.

Det er de samme varer, du køber online, men måden du handler – offline og online –  er forskellig.

Offline handler du, som du kender det i en fysisk butik, men når du handler online, foregår det i butikkernes e-handelsbutikker.

Fangede vi din opmærksomhed?

Det elektroniske  er nemlig kernen, når vi snakker e-handel, e-mail og derfor også e-bøger.

En e-bog er således ”bare” en elektronisk udgave af en trykt bog.

Du kan sikkert nævne et par fordele ved at læse e-bøger frem for trykte bøger, men i tilfælde af du ikke kan, får du lige et par fordele og ulemper.

Udvalgte e-bøger

E-bøger – fordele og ulemper

–    Hvis du læser i en e-bog, risikerer du ikke at få ondt i armene. Du slipper nemlig for at sidde og bladre i meget tykke bøger, som de færreste kan løfte. E-bøger er således ideelle sengekammerater – okay, det er, som man tager det – men du slipper i hvert fald for ondt i armene.

–    Du risikerer ikke at udvikle støvallergi. Trykte bøger samler normalt en masse støv, når de bare står på din bogreol, men det gør e-bøger ikke. Dem kan du læse på forskellige slags e-bogslæsere, mobil eller tablet.

–    E-bøger er lette at transportere.

–    Du behøver ikke at bekymre dig om, hvor du er kommet til, for det sørger e-bogslæseren, eller hvilket device, du nu vælger, at huske. Bogmærker er derfor en saga blot, når vi taler e-bøger. Der er derfor heller ikke sidetal i e-bøger.

Der er også nogle ulemper ved e-bøger, men de knytter sig mest til den tekniske side af sagen, så dem kan du læse om nedenfor.

Det er dog en klar ulempe, at du mister charmen i at bladre i en fysisk bog, og at du heller ikke kan have bøger stående til pynt, når du læser e-bøger. De bliver nemlig sendt til din e-mail. Det med e-mailen kan dog også være en klar fordel.

E-bøger – hvad skal du være opmærksom på?

Har du sagt e-bøger, har du også sagt DRM-kopibeskyttelse i samme åndedrag. Hvorfor? DRM står for “Digital Rights Management”. Det er en slags filter, som kan lægges på de digitale bøger, før de bliver udgivet.

Engelske e-bøger kan ikke printes, og det skyldes netop DRM-kopibeskyttelse. DRM-kopibeskyttelse sikrer altså udgiveren imod piratkopiering og plagiat.

Hvad så med danske e-bøger? Du kan godt printe en dansk e-bog, men kun 1,5 gang.

Jamen, hvem har brug for at printe noget 1,5 gang? Det har du, hvis du eksempelvis ikke kan få din printer til at fungere ordenligt.

Når du vil læse digitale bøger

Når du vil læse i digitale bøger, skal  du være opmærksom på, at teknikken skal være i orden først. Du kan nemlig ikke læse e-bøger uden videre. Det kræver, at du installerer nogle programmer eller applikationer – afhængigt af device. Bare rolig. Vi skal nok hjælpe dig sikkert videre.

Inden vi gør det, skal du lige være opmærksom på, at du skal autorisere programmerne eller applikationerne med dit personlige Adobe ID. Giver det nogle begrænsninger? Ja, du kan kun autorisere seks mobile devices og seks stationære. Omvendt har du mulighed for at tage dine e-bøger med dig, hvor du vil.

E-bøger på PC eller Mac 

Hvis du vil læse en e-bog på din PC eller din Mac, skal du installere Adobe Digital editions 4.5. Du finder en guide til at installere programmet her. Har du en stram økonomi? Tag det roligt. Programmet er gratis.

E-bøger på Ipad, Iphone og Ipod 

Vil du have din e-bog med på farten? Det har du også mulighed, hvis du eksempelvis læser den på Ipad, Iphone eller Ipod. Adobe Digital editions findes også som app. Saxo.dk, anbefaler den og giver en guide til installation af appen.

E-bøger på e-bogslæser 

En e-bogslæser giver dig mulighed for at læse bøger:

 • i PDF-format.
 • i PDF-format med DRM-kopibeskyttelse.
 • i epub-format.
 • i epub-format med DRM-kopibeskyttelse.

Hvis du læser e-bøger på en e-bogslæser skal du også have teknikken i orden. Du kan:

 • bruge filoverførsel til et drev.
 • bruge Adobe Digital Editions.

Hvis du vælger den første mulighed kan du læse bøger uden DRM-kopibeskyttelse, mens mulighed nummer to  giver dig mulighed for både at læse bøger med og uden DRM-kopibeskyttelse.    

Saxo.com har lavet en installationsguide.

Job og karriere – en e-bogs genre

Føler du dig godt rustet, når du tager på jobjagt?

Hvis du er nyuddannet, har du garanteret en masse spørgsmål:

 • Hvordan skriver jeg den gode ansøgning?
 • Hvordan sætter jeg mit CV ordentligt op?
 • Hvordan forbereder jeg mig bedst til at gå til jobsamtale?

Det er svært at finde job, og hvis du er i job, kan det være svært altid at bevare motivationen.

Hvad enten du er nyuddannet eller i job, vil vi gerne hjælpe dig videre.

Se det store udvalg af digitale bøger om job, karriere og motivation her.

Udvalgte e-bøger om job og karriere

Ordbøger og leksika som e-bøger

Indrømmet. Det er smart at kunne slå et ord op på en hjemmeside. Du er fri for at slæbe rundt på tonstunge bøger, men har du tjekket lødigheden af den side. Er du helt sikker på, at hjemmesiden er troværdig, og at oversættelserne er rigtige?

Med ordbøger som digitale bøger har du fordelen, men slipper for ulempen. Du sikrer dig, at ordene er korrekt oversat, fordi e-bøgerne er gennemtjekket – akkurat som papirudgaverne  – af redaktører og andre fagfolk, men du slipper for at slæbe rundt på tunge ordbøger i klassisk forstand.

Det er helt det samme med opslagsværker og leksika.

Se det store udvalg her

Udvalgte ordbøger som digitale bøger

Bilv forfatter – udgiv din helt egen e-bog

Går du rundt med en lille forfatterspire i maven?

Du har i mange år bare skrevet til skuffen. Du er tvivl, om det holder vand, når det møder verden. Vi på Bogeksperten.dk kender godt den følelse. Vi vil gerne hjælpe dig ud over stepperne. Derfor har vi samlet et udvalg af selvhjælpsbøger til dig, der drømmer om at blive forfatter.

Du kan eksempelvis finde svar på:

 • Hvordan du holder dig selv til ilden, når du har skriveblokade.
 • Hvordan du får kontakt til forskellige forlag.
 • Hvad du skal være opmærksom på i forhold til layout og design.

Skriv din første e-bog