Lydbøger – når du vil lytte en bog

Du kender det sikkert: Du vil gerne læse, men hjemmet sejler, du skal have købt ind, græsset skal slås, børnene skal hentes. Du har bare ikke tid nok til det hele.

Har du nogensinde tænkt på, at du kan lytte til en bog? På den måde kan du nyde en læseoplevelse, samtidig med at du klarer dine projekter ude og hjemme. Det er da smart.

Måske tænker du, at lydbøger kun er for blinde og svagtseende, men lydbøger er faktisk for alle.

Ligesom vi har samlet et stort udvalg af bøger, e-bøger og billige bøger, har vi også samlet et stort udvalg af lydbøger.

 

Udvalgte lydbøger

Lydbøger – hvorfor?

Det talte ord.

Så kort kan det faktisk siges. Mennesket har i århundreder fortalt historier. Alle har drømt om at være som heltene eller heltinderne i eventyr. Måske undrer du dig over hvorfor, men svaret er ganske enkelt: Fortællerens stemme, hans eller hendes måde at fortælle på, tonen, indlevelsen. Ville en aften omkring lejrbålet være det samme uden sange eller fortællinger? Vores klare svar er nej.

Tænk også på præsterne i gamle dage, der dengang som nu skulle udlægge teksten – mundtligt selvfølgelig – fordi menigheden ikke kunne læse selv. Tænk på den store magt, som det gav præsterne, der var ingen, som kunne tjekke, om de havde ret, eller  om de udlagde teksten korrekt.

Spørg også dig selv, hvorfor det er så populært at være popstjerne. De kan tjene millioner, hvis de er dygtige, og der er en kæmpe musikindustri, som støtter op om kunstnerne. Hvorfor er det sådan? Vores bud her på Bogekssperten.dk er igen det talte ord. Hvad enten vi har at gøre med pop, rock, funk eller noget helt fjerde, er sange jo sådan set bare digte, som man har peppet lidt op med en god melodi og et catchy omkvæd. Når sangene alligevel holder, er det, fordi sangerne simpelthen er drøngode formidlere. De er historiefortællere, der forstår at bruge stemmen til perfektion.  Akkurat som historiefortællere har været det igennem tiden og selv i dag i skæret fra lejrbålet.

Lydbøger – hvor du vil, hvornår du vil, og med hvem du vil

Lydbøger er også en genre, som er transportabel. Du kan tage lydbøger med overalt:

  • Når du er ude at løbe.
  • Når du kører bil.
  • Når du vasker op.
  • Når du skal sove.

Lydbøger er derfor mere fleksible end eksempelvis trykte bøger og e-bøger, fordi du kan lave noget samtidig med, at du hører lydbøger. Med de to andre bogtyper, er du nødt til at træffe et aktivt valg om, at du vil bruge tid på at læse i en bog. Tid, som du måske ikke har i en stresset hverdag, hvor andre ting måske skal gøres først.

En trykt bog læses desuden typisk alene, hvis den da ikke lige læses højt. Det er anderledes med en lydbog. Her kan alle lytte med uden besvær, hvis de har lyst.

Der ligger altså et stort socialt element i lydbøer – præcis som i de mundtlige fortællinger fra gamle dage – som du skal lede lidt længere efter, når der er tale om trykte bøger.

Selvfølgelig findes der læsegrupper, hvor man mødes og diskuterer den læste bog, og på den måde deler man læseoplevelsen,  men det er alligevel ikke helt det samme, som når vi taler lydbøger. Her hører lytterne nemlig præcis det samme. De deler med andre ord læseoplevelsen 1:1, og det kan godt tænkes at have betydning for forståelsen af den pågældende  bog.

Hvis du lytter til en bog i stedet for at læse den, er du naturligvis ikke afskåret fra at deltage i en læseklub. Pointen er bare, at det er muligt at gøre læseoplevelsen mere social, når du lytter, frem for når du læser.

Hvorfor er lydbøger populære

Den sociale side af lydbøger er sikkert også en af grundene til, at de fortsat er så populære – selv nu i det 21. århundrede, der er præget af stress, sult og nød, krig og sociale medier. Okay, indbyggerne i lande, der er plaget af sultkatastrofer og krig, tænker måske ikke lige, at kuren mod alverdens ulykker er lydbøger, men tanken om, at noget så simpelt som lydbøger kan samle mennesker midt i teknologiens  tidsalder, hvor alting er digitalt, er da fantastisk.

Nu nævnte vi teknologien for et par linjer siden, og heri ligger nok en anden grund til lydbøgers popolaritet. De har overlevet, fordi de er nemme at overføre til forskellige medier. Da vores forældre var unge, hørte de lydbøger på plade, da vi var børn hørte vi kassettebånd med eventyr og historier, og senere gik vi  over til at høre lydbøger på CD. Kald os bare gammeldags, men vi kan stadig godt finde på at høre lydbøger på CD i ny og næ. Vi skriver gammeldags, fordi de fleste i dag er gået over til at høre lydbøger på eksempelvis iPad eller iPhone.

Som vi ser det, er der altså tre grunde til lydbogens popularitet:

  • Du kan lave noget andet samtidig med at du hører lydbøger – præcis ligesom radio.
  • Du kan høre lydbøger sammen med andre eller alene, hvis du har lyst.
  • Lydbøger har overlevet den teknologiske udvikling, fordi de kan overføres til nye teknologier.

Vi har dog glemt en altoverskyggende grund til lydbøgers popularitet: Stemmen. Manden eller kvinden, der læser højt. Vi kan jo eksempelvis gøre rent, når vi hører lydbøger, fordi de bliver læst højt. Det er et kendeteg ved lydbøger. Det har det været i generationer – lige siden de første mundtlige fortællinger – og det vil det også være i lang tid endnu.

Lydbøger som genre står og falder med gode oplæsere. Ville du lytte til en bog, hvis oplæseren ikke var god? Nej vel.

Når du køber en lydbog

I dag findes der mange måder at købe og afspille lydbøger på. Hvis du eksempelvis køber en lydbog hos Saxo.com, har du mulighed for at få den sendt til din mail som en ZIP-fil. Den ZIP-fil skal du så downloade og pakke ud. Du har også mulighed for at få dine lydbøger sendt med posten, og så modtager du dem på CD.

Det står dig frit for, om du vil overføre de lydbøger, som du har købt til flere forskellige devices, når bare bøgerne er til dit eget personlige brug.

Hvordan kan jeg afspille mine lydbøger?

Du kan afspille dine lydbøger på mange forskellige måder. Saxo.com har lavet nogle udmærkede guides til hver enkelt enhed. Du finder dem i menuen herunder:

God fornøjelse.